רעידת אדמה בזירת המיסוי של מטבעות דיגטליים. רשות המיסים מטלטלת את שוק הקריפטו עם תזכיר חוק חדש שעתיד לשנות דרמטית את כללי המשחק. התזכיר החדש מציג שינויים מרחיקי לכת שישפיעו על כל מי שמעורב בעולם הקריפטו – ממשקיעים פרטיים ועד לאנשי עסקים – לרבות אלה המתכננים רילוקיישן והגירה לחו"ל.
לראשונה מעגן תזכיר החוק את ההגדרה הרשמית של "נכס דיגיטלי" בפקודת מס הכנסה. למרות שהקביעה שמטבעות דיגיטליים מהווים נכס ולא מטבע אינה מפתיעה – בהתחשב בעמדות קודמות של רשות המיסים ופסיקות בתי המשפט – החידוש האמיתי והמשמעותי נמצא במקום אחר לגמרי.
המהפכה האמיתית: הגדרת מיקום המטבע הדיגיטלי:
השאלה המרתקת שעומדת במרכז התזכיר היא: כיצד מגדירים את המיקום של נכס וירטואלי שאינו קיים בעולם הפיזי? התשובה של רשות המיסים מפתיעה בפשטותה אך מרחיקת לכת בהשלכותיה: כל רווח הון ממכירת נכס דיגיטלי ייחשב כרווח שהופק בישראל אם המוכר היה תושב ישראל בעת רכישת הנכס!.
וההשלכות המרחיקות לכת הן:
1. אתגר כפל המס:
במצב החדש שנוצר, משקיעים עלולים למצוא את עצמם בסיטואציה מורכבת של כפל מיסוי. אם תשלמו מס בחו"ל על מכירת קריפטו, לא תוכלו לקזז אותו כנגד חבות המס הישראלית. זאת מכיוון שהרווח נחשב כמופק בישראל, ופקודת מס הכנסה מתירה קיזוז מס זר רק על רווחים שהופקו מחוץ לישראל. התוצאה? תשלום כפול של מס ללא אפשרות קיזוז.
2. מלכודת הרילוקיישן:
תזכיר החוק מציב אתגר משמעותי במיוחד עבור ישראלים המתכננים רילוקיישן או הגירה. גם אם עזבתם את ישראל וניתקתם תושבות, המטבעות הדיגיטליים שרכשתם בעודכם תושבי ישראל יישארו תחת רשת המס הישראלית. משמעות הדבר? תחויבו במס ישראלי על רווחי ההון – גם אם מכרתם את הנכסים שנים לאחר המעבר לחו"ל, וגם אם הארנק הדיגיטלי שלכם מאוחסן מחוץ לגבולות המדינה. זהו שינוי דרמטי מהמצב הקודם, שבו ניתוק תושבות היה מאפשר "בריחה חלקית" מרשת המס הישראלית בדמות מס יציאה הנוכחי.
כמו כן, לגבי אנשים כאלה כפל המס עלול להיווצר כתוצאה מתשלום מס במדינת התושבות החדשה.
התנגשות עם אמנות מס בינלאומיות:
סוגיה מרתקת שמתעוררת בעקבות התזכיר היא ההתנגשות האפשרית עם אמנות מס בינלאומיות. כיצד יתמודד החוק החדש עם מקרים בהם הנכס "נמצא" במדינת אמנה? מה יקרה כאשר בעל הנכס היגר למדינה שיש לה אמנת מס עם ישראל? האם ניתן יהיה לאכוף את החוק במקרים אלו? אלו שאלות מורכבות שטרם נבחנו בפסיקה ועשויות להוביל להתדיינויות משפטיות מעניינות בעתיד.
המורכבות של החקיקה החדשה והשלכותיה הרחבות מחייבות בחינה מעמיקה וזהירה של כל מקרה לגופו. מומלץ להיוועץ עם מומחי מס המתמחים בתחום הדיגיטלי כדי למצוא את הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המציאות החדשה.
אנחנו כאן לרשותכם עם הידע והניסיון הנדרשים לניווט במים הסוערים של עולם המיסוי הדיגיטלי המתפתח. פנו אלינו לייעוץ מקצועי מותאם אישית למקרה שלכם.
טארק בשיר -עו"ד ורו"ח (שותף)
הספר יצא לאור בחודש יוני 2021 על ידי חברת רילוטקס בע"מ (RELOTAX LTD) והוא מתפרס על פני 715 עמודים. הספר כולל ניתוח מעמיק של כלל הסוגיות הקשורות למיסוי בינלאומי ליחידים המהגרים או עושים רילוקיישן לחו"ל, לתושבים חוזרים, לישראלים המפיקים הכנסות בחו"ל, לחוקרים וסטודנטים, לנוודים דיגטליים, למיסוי מניות/אופציות בידי עובדי רילוקיישן, למס יציאה ועוד .