דמי לידה / מענק אשפוז ליולדת בחו"ל

זכאות לדמי לידה ומענק אשפוז ליולדת בחו"ל הינה שאלה שכרוכה בשאלות מורכבות בחוק ומעלות שאלות של ניתוק תושבות ביטוח לאומי. חוק ביטוח לאומי מעניק שלוש זכויות עיקריות בעקבות לידה. נשאלת השאלה האם אותן זכויות נשמרות גם כשההורים עוברים לחו"ל (בעקבות רילוקיישן, הגירה, ניתוק תושבות או מגורים בחו"ל ללא ניתוק תושבות)  או במקרה שהלידה מתבצעת בחו"ל (לידה בחו"ל). האם המוסד לביטוח לאומי חייב לשלם דמי לידה ומענק אשפוז ליולדת בחו"ל?. במאמר זה נתייחס לסוגיה סבוכה זו.

 שלושה הזכויות הן כלהלן וסכומם עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים.

1.      מענק אשפוז: מימון הוצאות אשפוז בקשר ללידה.

2.      דמי לידה.

3.      מענק לידה

חשוב לנו להדגיש תחילה:

1. לידה בחו"ל: לידה בחו"ל מזכה בדרך כלל באותן זכויות כמו לידה בארץ. אם כי במקרה כזה על האישה להגיש תביעה יזומה למוסד לביטוח לאומי עם הוכחות ואסמכתאות לגבי הלידה והוצאות וכדו.

2. זכאות לאחר הגירה, רילוקיישו וניתוק תושבות: זכאותן של נשים תושבות ישראל שעשו הגירה או רילוקיישן לחו"ל או עברו לגור זמנית בחו"ל נתקלת במספר רב של סוגיות לא ברורות וויכוחים עם המוסד לביטוח לאומי, לרבות בשאלות התושבות, ניתוק תושבות, עצם הזכאות ותחולת אמנות בינלאומיות  לביטוח סוציאלי. יחד עם זאת, אנו נתקלים במספר רב של מקרים של אנשים שוויתרו על מענק לידה, דמי לידה ומענקי אשפוז שהם זכאיים להם על פי חוק וחבל שכך.

3. התיישנות תביעות: כעקרון קובע סעיף 296 לחוק לביטוח לאומי תקופת התיישנות להגשת תביעה לגמלאות אימהות לתקופה של 12 חודשים. על כן, יש להזדרז ולהגיש תביעות כאלה תוך 12 חודשים מהלידה. אומנם קיימים ויכוחים רבים עם המוסד לביטוח לאומי בנושא זה וקיימת אי בהירות בנושא ההתיישנות בחוק – אך עדיין מומלץ לא לקחת סיכון ולהגיש התביעה בזמן. ככל שנוצר כבר איחור ניתן לפנות אלינו להתייעצות בנושא.

ככל שילדת בחו"ל או בארץ (לאחר שעברת לגור בחו"ל) מוזמנת לפנות אלינו לבדיקת זכאותך לדמי לידה, מענק לידה ו/או מענק אשפוז ללא התחייבות וללא עלות.

ולהלן תיאור הזכויות בהרחבה.

מענק אשפוז ליולדת בחו"ל

מענק זה נועד לממן את הוצאות הלידה ואשפוז בבית חולים לפי הוצאות ששולמו עד התקרה לעיל.

סכום המענק :

בשנת 2020 עומד מענק האשפוז על סך של כ 14,327 ₪. אם הילד נולד פג, בית החולים יקבל סכום נוסף עבור אשפוזו בסך 227,328 ₪,  בתנאי שמתקיימים שני התנאים האלה: משקל הילד הוא עד 1,750 גרם והילד אושפז לפחות ארבעה ימים במחלקה לטיפול נמרץ יילודים.

תנאי הזכאות למענק אשפוז עבור יולדת בחו"ל:

על פי החוק, יולדת שזכאית למענק לידה, זכאית גם למימון הוצאות האשפוז. על כן, הזכאות ל מענק אשפוז ליולדת בחו"ל מותנית ב:

א. היא תושבת ישראל לצרכי ביטוח לאומי גם אם הלידה הייתה מחוץ לישראל  או

ב. שהיא אשתו של תושב ישראל לצרכי ביטוח לאומי במועד הלידה – גם אם הלידה הייתה מחוץ לישראל

ג. אם האישה אינה תושבת ישראל אך היא עובדת או עובדת עצמאית המועסקת בישראל – ששה חודשים רצופים לפחות בתכוף לפני הלידה ובלבד שהלידה אירעה בישראל

ד. האישה אינה תושבת ישראל אבל היא  אשתו של עובד או עובד עצמאי המועסק בישראל אף אם אינו תושב ישראל ששה חודשים רצופים לפחות בתכוף לפני הלידה ובלבד שהלידה אירעה בישראל

כמו כן, אם שמרתם על התושבות הישראלית שלכם לביטוח לאומי (לפי הרישום במוסד לביטוח לאומי ומרכז החיים- תהיו זכאיים למענק).

לידה בחוץ לארץ:

אם הלידה הייתה בחוץ לארץ אך היולדת הינה תושבת ישראל או אשתו של תושב ישראל תהיה היולדת זכאית למענק אשפוז.

מענק לידה

​​מענק הלידה משולם ליולדת עבור השתתפות בהוצאות הראשונות לרגל הלידה. המענק משולם אוטומטית ליולדת בתוך חודש מיום הלידה לחשבון הבנק, שבו משולמת קצבת הילדים, ובלידה הראשונה – לחשבון הבנק שנמסר בבית החולים

סכום המענק :

סכום מענק הלידה שתקבלי נקבע בהתאם למספר הילדים במשפחה:

· עבור הילד הראשון תקבלי מענק בסך 1,783 ש"ח  (נכון ל 1.1.2020)

·עבור הילד השני תקבלי מענק בסך 802 ש"ח

·עבור הילד השלישי ואילך תקבלי מענק בסך 535 ש"ח

·אם נולדו לך תאומים תקבלי מענק בסך 8,915 ש"ח

·אם נולדה לך שלישייה תקבלי מענק בסך 13,373 ש"ח

תנאי הזכאות :

אישה תהיה זכאית למענק לידה אם :

א.היא תושבת ישראל לצרכי ביטוח לאומי גם אם הלידה הייתה מחוץ לישראל  או

ב. שהיא אשתו של תושב ישראל לצרכי ביטוח לאומי במועד הלידה – גם אם הלידה הייתה מחוץ לישראל

ג. אם האישה אינה תושבת ישראל אך היא עובדת או עובדת עצמאית המועסקת בישראל – ששה חודשים רצופים לפחות בתכוף לפני הלידה ובלבד שהלידה אירעה בישראל

ד.האישה אינה תושבת ישראל אבל היא  אשתו של עובד או עובד עצמאי המועסק בישראל אף אם אינו תושב ישראל ששה חודשים רצופים לפחות בתכוף לפני הלידה ובלבד שהלידה אירעה בישראל

כמו כן, אם שמרתם על התושבות הישראלית שלכם לביטוח לאומי (לפי הרישום במוסד לביטוח לאומי ומרכז החיים- תהיו זכאיים למענק).

אופן הגשת התביעה:

מענק הלידה משולם ליולדת בדרך כלל באופן אוטומטי, ואין צורך להגיש תביעה לביטוח הלאומי. עם קבלת דיווח מבית החולים על לידה, המענק ישולם לחשבון הבנק של היולדת.
לידת בית – לאחר קבלת דיווח ממשרד הבריאות על הלידה בבית, ישולם לאשה מענק הלידה באופן אוטומטי.

לידה בחוץ לארץ:  אם הלידה הייתה בחוץ לארץ אך היולדת הינה תושבת ישראל או אשתו של תושב ישראל תהיה היולדת זכאית למענק לידה וצריכה להגיש את התביעה בעצמה.

דמי לידה

דמי לידה משולמים לאישה עובדת שיצאה לתקופת לידה והורות. דמי הלידה נועדו לפצות את היולדת על אובדן  הכנסתה בתקופה שאינה עובדת לרגל ההיריון והלידה .גם אב יכול להחליף את בת זוגו בחלק מתקופת הלידה וההורות

חישוב דמי הלידה לכל אישה שונה ולכן אין סכום קבוע. כל אישה תקבל סכום התלוי במשכורות שלה ובחודשי העבודה האחרונים.

תנאי זכאות:

1. הפסקת עבודה בעקבות הריון/לידה.

2. לידת ילד חי. אם ילדת בלידה שקטה משבוע 22 + יום של ההיריון או שהילד נפטר לאחר הלידה, תהיי זכאית לדמי לידה בהתאם לשאר תנאי הזכאות כמו כל יולדת אחרת.

3.האישה הפסיקה  לעבוד בזמן שהיית בהיריון, ולא עבדה במשך תקופת הזכאות לדמי לידה. גם אם הפסיקה האישה לעבוד בחודש הראשון להיריון, היא עשויה להיות זכאית לדמי לידה בהתאם לשאר תנאי הזכאות.

עובדת עצמאית שימי לב, במהלך תקופת הלידה וההורות את יכולה לבצע פעולות לתחזוקת העסק מבלי שתיפגע זכאותך לדמי לידה.

4.האישה הינה שכירה או עצמאית, וצברת תקופת אכשרה מזכה (חודשים שבהם היא עבדה ושילמה דמי ביטוח לאומי, גם אם הם לא רצופים).

סכום דמי הלידה ותקופת הכשרה:

סכומם של דמי הלידה משתנים בהתאם לשכר או להכנסה של האישה/הבעל ובהתאם לתקופת האכשרה שנצברה ועד לסכום המקסימלי של כ 1400  ש"ח ליום.

א.אם שולמו דמי ביטוח לאומי בישראל עבור 10 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או עבור 15 חודשים מתוך 22 החודשים – תהיי זכאית האישה לדמי לידה מרביים. היינו,  עבור 15 שבועות (105 ימי זכאות(.

ב.אם שולמו דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה – הזכאות תהיה לדמי לידה חלקיים עבור 8 שבועות בלבד ( 56ימי זכאות).

לעניין זה חודשי העבודה שנכללים בתקופת האכשרה הם חודשי עבודה בישראל כשכירה או עצמאית (ובלבד ששילמה ביטוח לאומי עבור עצמה) או עבודה כשכירה בחו"ל ובלבד שהאישה ומעסיקה בתקופת העבודה הינם תושבי ישראל וחוזה העבודה נחתם בישראל, או חודשים שבהם היית עובדת מקומית ישראלי (עובדת עמ"י). ישנם מקרים נוספים שאינם רלוונטיים לענייננו.

לידה בחו"ל:

דמי לידה משולמים גם אם הלידה הייתה בחו"ל ובלבד שהתקיימו שאר התנאים לזכאות. נשאלת שאלה האם הזכאות לדמי הלידה לאחר ניתוק תושבות חלה. שאלה מורכבת שדיון בה חורג ממטרתו של מאמר זה וניתן לפנות אלינו בנדון.

מתי אפשר להתחיל לקבל דמי לידה?
אישה יכולה להתחיל לקבל דמי לידה מהיום הראשון שבו הפסיקה לעבוד במהלך ההיריון, עד כ 50 יום לפני הלידה. גם כאן כדאי לשים לב שיש סייגים לפני רמת הזכאות.

הארכת חופשת הלידה:

באופן כללי כל הארכת חופשת לידה היא על חשבון היולדת. אבל אם מדובר על לידה של תאומים או שלישיה או אם התינוק או האמא אושפזו, ניתן להאריך. לדוגמה יולדת שילדה תאומים זכאית לעוד 3 שבועות.

צור קשר רילוטקס

ניתן להתקשר אלינו למספר 036121919 או להשאיר פרטים ונשוב בהקדם.

[contact-form-7 id="2183" title="טופס קשר 2"]