Relotax

פטור מדיווח מס לתושב חוזר ותיק

מאת: טארק בשיר, עורך דין ורואה חשבון, שותף.

בתיקון 168 לפקודה נחקק סעיף 134ב לפקודה אשר מעניק פטור מדיווח לתושב חוזר ותיק (ועולה חדש) בקשר להכנסותיו ונכסיו בחו"ל וזאת במשך עשר שנים מיום החזרה או העליה לישראל. מה היקפו של הפטור הזה? והאם קיימים מקרים שכדאי בהם לוותא על הפטור מדיווח?

בתיקון 168, נחקק סעיף 134ב לפקודה, אשר מעניק פטור מדיווח לתושב חוזר ותיק ועולה חדש בקשר להכנסותיו ונכסיו בחו"ל וזאת במשך עשר שנים מיום החזרה או העליה לישראל.

הפטור מדיווח אינו חל  לגבי נכסים והכנסות בישראל או לגבי הכנסות מחו"ל שאינן פטורות ממס. היינו, ככל שלתושב חוזר ותיק ישנן הכנסות החייבות במס אז הוא יהיה חייב התושב החוזר הותיק להגיש דוח לגבי הכנסותיו. כנ"ל, הפטור אינו חל במקרים בהם מבקש התושב החוזר ותיק לחייב את הכנסותיו במס. מקרה נוסף שלעמדת רשות המס הפטור מדיווח אינו חל על תושב חוזר ותיק הוא המקרה שבו קיימת הכנסה מעורבת שחלקה פטור וחלקה חייב במס (שהחלקה בין החלקים נעשית לפי חלוקה לינארית של ימי שהייה בישראל לעומת חו"ל).

בתום תקופת עשר השנים תסתיים גם תקופות הפטור מהגשת דוח יהיה התושב החוזר ותיק חייב לדווח על כלל נכסיו והכנסותיו בחו"ל – דבר שמעלה חשש אצל רבים בשאלה מה יעשו רשויות המס בתום תקופת הפטור- ניתן לפנות אלינו בנדון.

חשוב לזכור כי הפטור מדיווח חל לא רק לגבי דוחות המס השנתיים (דוח 1301), אלא גם בהצהרות הון (מכוח סעיף 135 לפקודה) ובדוחות 5329 שלעיתים דורשת רשות המס מהתושב החוזר ותיק להגיש.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי לאור הקשיים הרבים (בפרקטיקה) שעלול להיתקל בהם תושב חוזר ותיק בבואו לעשות שימוש בכספים הלא מדווחים בשום מדינה ו/או הלא מדווחים בישראל ו/או בהעברת כספים מחו"ל לישראל (דרך הבנקים הישראלים) והבעיה שעלולה להיווצר בתום תקופת הפטור מדיווח יש לשקול בכובד ראש לוותר על הפטור שמוענק בחוק ולדווח בכל זאת על הנכסים והכנסות למרות הפטור מדיווח. כמובן, יש לעשות זאת במקרים המתאימים ובזהירות רבה וכשלא קיימות חשיפות מס להטלת מס מצד רשויות המס בישראל ו/או בעולם – ניתן לפנות אלינו בנדון.

מנגד חשוב להדגיש שיקול נוסף והוא החבות בתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות שעלול לחול על תושבים חוזרים ועולים חדשים בקשר להכנסות מחו"ל. רוב האנשים שוכחים כי אין פטור לתושבים חוזרים או תושבים חוזרים ותיקים לגבי הכנסותיהם מחו"ל, בשונה מהפטורים הנדיבים שניתנו במס הכנסה. היינו, לעיתים קרובות עולה כי ההכנסה פטורה ממס אבל חייבת בביטוח לאומי. במספר רב של דוחות עבור תושבים חוזרים ראינו שהדיווח נעשה ללא מתן הדעת לגבי חבויות ביטוח לאומי שתצוף בשיעור של 12%-17% – להרחבה בשיעורי ביטוח לאומי לחץ כאן.

אך מנגד, יש לחשוב היטב על הביטוח לאומי ומס בריאות. אין להתמקד במס הכנסה בלבד. לעיתים הביטוח לאומי הינו יותר משמעותי. יש להיזהר עת מחליטים שלא לנצל את הפטור מדיווח וכן לרשום את ההכנסה בדוח ולשקול בזהירות החשיפה לתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות בשיעורים של 12%- 17.8% על ההכנסות מחו"ל.

למידע וייעוץ מקצועי השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

[contact-form-7 id="2183" title="טופס קשר 2"]

מגדל VTOWER קומה 16

בני ברק רחוב בר כוכבא 23

טלפון :  03-6121919

במקרים דחופים: 0528176868

info@relotax.co.il

רפורמה מקיפה בפתח! פלטפורמה ללא עלות.

כניסה לחשבון שלך
רישום משתמש חדש (ללא עלות)

"מיסוי בינלאומי ליחידים"

טארק בשיר -עו"ד ורו"ח (שותף)

הספר יצא לאור בחודש יוני 2021 על ידי חברת רילוטקס בע"מ (RELOTAX LTD) והוא מתפרס על פני  715 עמודים. הספר כולל ניתוח מעמיק של כלל הסוגיות הקשורות למיסוי בינלאומי ליחידים המהגרים או עושים רילוקיישן לחו"ל, לתושבים חוזרים, לישראלים המפיקים הכנסות בחו"ל, לחוקרים וסטודנטים, לנוודים דיגטליים, למיסוי מניות/אופציות בידי עובדי רילוקיישן, למס יציאה ועוד .