שר האוצר חתם השבוע על הצו אשר מאשרר את אמנת המס עם אוסטרליה. לפי הצו תיכנס אמנת המס לתוקף ביום ה 1.1.2020. במאמר זה נסקור בקצירת האומר את סעיפיה העיקריים של אמנת המס. לעיון באמנת המס בין ישראל לאוסטרליה – לחץ כאן.
אנשים שכבר היגרו ו/או השקיעו באוסטרליה מחוייבים לבדוק את השפעת האמנה עליהם ועל הכנסותיהם בהקדם האפשרי ולהיערך מבעוד מועד.
האמנה חלה על כל אדם שנחשב כתושב מס בישראל ו/או באוסטרליה. אך יש לשים לב כי נוסח האמנה החדשה עם אוסטרליה עלול להוביל למסקנה לפיה תושב ישראל אשר עשה הגירה או רילוקיישן לאוסטרליה אך אינו נחשב כתושב קבע באוסטרליה ׁ(היינו – תושב זמני) לא ייהנה מתחולת אמנת המס כלל!.
אמנת המס עם אוסטרליה קובעת כי במקרה שבו יחיד נחשב כתושב מס בשתי המדינות אז התושבות שלו תוכרע לפי המבחנים להלן (מבחני שוברי השוויון):
אמנת המס בין ישראל לאוסטרליה קובעת הוראה יחודית (שאינה קיימת במרבית אמנות המס הקודמות של ישראל) לפיה במידה וחברה נחשבת כתושבת מס בשתי המדינות המתקשרות ( מכוח מקום התאגדותה או מכוח מבחן הניהול ושליטה על עסקיה), אז שתי המדינות ישתדלו (אך לא חייבות) לקבוע בהסכמה הדדית את מקום התושבות לצרכי מס, תוך התייחסות: למקום הניהול הממשי( effective management ) ולמקום ההתאגדות של החברה. בהיעדר הסכמה כאמור בין המדינות, החברה לא תיהנה מהטבות המס לפי האמנה!
הערה זו הינה מהותית לישראלים אשר יורדים מהארץ ומהגרים לאוסטרליה כשהם מחזיקים בחברות בישראל או בחו"ל ולתושבים חוזרים אשר שבים לישראל מאוסטרליה כשהם מחזיקים בחברות מקומיות או זרות.
שכר עבודה וקצבאות ותמורה עבור שירותים אישיים ניתן לחייבים במס רק במדינה בה נחשב היחיד כתושב שלה. יחד עם זאת, גמול שמקבל תושב מדינה מתקשרת תמורת עבודה המבוצעת במדינה המתקשרת האחרת ניתן לחייב אותם במס גם במדינה בו מבוצעת העבודה בפועל ככל שמתקיים אחד מאלה:
כמובן קיימים חריגים לאמור לעיל שפורטו באמנה
ככלל עומד שיעור הניכוי מס במקור מדיבידנד שמשולם ממדינה אחת לתושב המדינה השניה על 15% מהדיבידנד ברוטו. ואולם, ככל שמקבל הדיבידנד הינו חברה אשר מחזיקה ביותר מ 10% ממניות החברה השניה (אשר חילקה הדיבידנד) במשך תקופה העולה על שנה יעמוד שיעור הניכוי מס במקור על 5%.
לכללים לעיל נקבעו חריגים.
ריבית המשולמת על ידי תושב של מדינה מסויימת לתושב של המדינה השניה תהיה חייבת במס הן במדינת התושבות של המשלם והן במדינת המקבל של הריבית.
יחד עם זאת, שיעור ניכוי מס במקור במדינה ששילמה הריבית לא יעלה על השיעורים להלן:
5% מהסכום ברוטו של הריבית, אם הריבית שולמה על ידי מוסד פיננסי או קרן פנסיה מוכרת
10% במקרים האחרים
כעקרון, תמלוגים שמשלם תושב של מדינה אחד לתושב של המדינה השניה ינוכה מהם מס במקור בשיעור של 5% מהסכום ברוטו
רווח הון ממכירת מקרקעין או מכירת מניות בחברה שעיקר שוויה נובע ממקרקעין (בכל עת במהלך 365 הימים שלפני ההעברה) באוסטרליה או בישראל יתחייב במס רווח הון מלא במדינה בה נמצאים המקרקעין ובמדינת התושבות של היחיד (לפי הדין שלה).
כנ"ל רווחי הון ממכירת נכסי עסק שנמצא במדינה מסויימת יחוייבו במס גם באותה מדינה בה נמצא העסק.
רווח הון אחר יהיה חייב במס רק במדינה שהמוכר הוא תושבה לצרכי מס, אלא אם כן המעביר אינו בעל הזכות שביושר לרווחים.
קיצבאות וגמול דומה תקופתי אחר המשולמים לתושב מדינה אחת תמורת עבודה בעבר, יהיו חייבים במס רק במדינת התושבות שלו. כמו כן, סכומים חד-פעמיים הנצמחים במדינה מתקשרת והמשתלמים לתושב המדינה השניה מקרן פנסיה מוכרת, לפי תכנית להטבות פרישה, או עקב פרישה, נכות, מוגבלות או מוות ניתן לחייבה במס גם במדינה המשלמת .
הוראות מיוחדות נקבעו לגבי קצבאות ממשלתיות
פרופסור, מורה או חוקר המבקר במדינה מתקשרת, לפרק זמן שאינו עולה על שנתיים,
למטרות הוראה או עיסוק במחקר באוניברסיטה, במכללה, בבית ספר או במוסד חינוכי
מוכר אחר באותה מדינה מתקשרת, ואשר מיד לפני ביקור זה היה, תושב של המדינה
המתקשרת האחרת, יהיה, לפרק זמן שלא יעלה על שנתיים מתאריך הגעתו הראשונה
למדינה מתקשרת הנזכרת ראשונה לאותה מטרה, פטור ממס במדינה הנזכרת
ראשונה על גמול תמורת ההוראה או המחקר האמורים, במידה שהגמול כפוף למס
במדינה המתקשרת האחרת.
לא יינתן פטור ביחס לכל גמול תמורת מחקר אם מחקר כאמור מתבצע לא
לטובת הציבור אלא בעיקר לתועלתם הפרטית של אדם מסוים אחד או יותר
סעיף 21 לאמנת המס בין ישראל לאוסטרליה קובע כי הכנסה אחרת שמפיק תושב של מדינה מסויימת שלא הוזכרה בסעיף מפורש אחר באמנה תהיה חייבת במס רק במדינת התושבות של היחיד אלא אם כן ההכנסה נצמחה במדינה האחרת החתומה על האמנה. יצויין כי הסתייגות זו אינה נפוצה באמנות המס. היינו, הותרת זכות מסוי לגבי הכנסות אחרות למדינה המקור בה צמחה אותה ההכנסה (והיעדר הוראה אשר מייחסת זכות המיסוי למדינת התושבות בלבד) אינה שכיחה באמנות המס של מדינת ישראל.
פנה אלינו במספר 036121919 או השאר פרטיך להלן ויועץ מקצועי ישוב אליך בהקדם.
טארק בשיר -עו"ד ורו"ח (שותף)
הספר יצא לאור בחודש יוני 2021 על ידי חברת רילוטקס בע"מ (RELOTAX LTD) והוא מתפרס על פני 715 עמודים. הספר כולל ניתוח מעמיק של כלל הסוגיות הקשורות למיסוי בינלאומי ליחידים המהגרים או עושים רילוקיישן לחו"ל, לתושבים חוזרים, לישראלים המפיקים הכנסות בחו"ל, לחוקרים וסטודנטים, לנוודים דיגטליים, למיסוי מניות/אופציות בידי עובדי רילוקיישן, למס יציאה ועוד .