מגדל VTOWER קומה 16
בני ברק רחוב בר כוכבא 23
טלפון : 03-6121919
במקרים דחופים: 0528176868
info@relotax.co.il
[contact-form-7 id="2183" title="טופס קשר 2"]עשית רילוקיישן או הגירה לחו"ל? ריכזנו עבורך שמונת כללי זהב בתחום המס והביטוח לאומי
כלל ראשון– תבדוק את חובתך להגיש דוח ניתוק תושבות לצרכי מס לגבי השנים 2016-2018 ותיערך בהתאם:
שים לב לתיקון 223 לפקודת מס הכנסה אשר מטיל על מי שעשה הגירה או רילוקיישן לחו"ל חובת הגשת דוח ניתוק תושבות לצרכי מס בישראל במקרה שהאדם נכח בישראל בשנת המס יותר מ 183 ימים או 30 ימים כשבשנתיים שקדמו לאותה שנה ואותה שנה שהית מעל 425 ימים (חזקות הימים).
כך למשל, אדם ששהה בשנת 2018 יותר מ 183 בישראל יהיה חייב להגיש דוח ניתוק תושבות מפורט לצרכי מס בישראל עד למאי 2019. כנ"ל- אדם שבשנת 2017 שהה בישראל יותר מ 30 ימים ובשנים 2017-2015 ביחד שהה מעל ל 425 ימים יהיה חייב להגיש דוח ניתוק תושבות עבור שנת 2017 וזאת עד למאי 2018 (המועד חלף ויש להגיש אותו בהקדם). כמובן בחינה זו יש לבצע גם עבור שנת 2016.
יש להיערך לדוח זה . תשתדל לא לשהות בישראל מעל לתקופות לעיל – ובמידה ושהית בישראל מעל למספר הימים שנקבעו בחוק תיערך עם טיעונים משפטיים, טיעונים עובדתיים ומסמכים שיבססו עמדתך שאינך תושב ישראל לצרכי מס אחרי ההגירה או הרילוקיישן.
כלל שני- ככל שלא ניתקת תושבות יש להגיד דוח רגיל על ההכנסות בחו"ל:
אדם שאינו מנתק את התושבות שלו יהיה חייב לדווח לרשויות המס שלו על הכנסותיו בחו"ל, גם אם שילם מס בחו"ל וגם אם הוא עבר למדינת אמנה. דוח זה יגרור חובת תשלום מס (לפי המדרגות הרגילות) וביטוח לאומי בישראל (בשיעור של 5%-17% מההכנסות בחו"ל). הדרך היחידה להימנע מכך היא לבצע ניתוק תושבות נכון.
יש לזכור את עמדת רשות המס לפיה במהלך שלוש שנים לפחות אין ניתוק תושבות אמיתי.
כלל שלישי – אל תתעלם מחובות וזכויות בביטוח לאומי:
ישראלים רבים עוזבים את המדינה ומפסיקים לשלם על דעתם ביטוח לאומי או ממשיכים לשלם ביטוח לאומי בסכומים הנמוכים ביותר. ההחלטה הזו לא רק שאינה נכונה משפטית אלא גם שהיא עלולה להתברר כקשה במיוחד לצרכי ביטוח לאומי ומס הכנסה. יש לשקול היטב שיקולים הקשורים בביטוח לאומי בשים לב שחובות אלה עלולות לחול על כלל ההכנסות בחו”ל ובשים לב שלביטוח לאומי יש השלכות על מס הכנסה. מנגד יש להביא בחשבון את הפגיעה בכיסוי הרפואי והביטוחי כתוצאה מההגירה או הרילוקיישן. קבל ייעוץ בעניין.
כלל רביעי – תשמור על כל פיסת נייר:
תשמור על הסכמי שכירות של דירות, כרטיסי טיסות, קבלות וחשבוניות הקשורות להוצאות עסקיות ופרטיות (אפילו גני ילדים), רכישת ו/או השכרת רכב, טיפולים רפואיים, תשלומי מס בחו”ל, מסמכי חברות במכוני כושר וכדו. מסמכים אלו יכולים להוות לעיתים קרובות כלי חשוב מאד להוכחת התושבות שלך. כמו כן, שאם יוכח בעתיד שלא ניתקת את התושבות הישראלית שלך וכי היית חייב במס בישראל בשנים בה גרת בחו”ל תוכל לקבל כניכוי הוצאות מיוחדות- לרבות הוצאות פרטיות – בחישוב המס שלך בישראל וזאת רק באם הוצאות כאלה יוכחו.
כלל חמישי : אל תתנדב לשלם מס סתם בשום מדינה
אל ,”תתנדב ” סתם לשלם מס בשום מדינה- לא במדינת ישראל, לא במדינה אליה עברת או ממנה חזרת ולא במדינה בה הופקה ההכנסה. תבדוק היטב לפני תשלום מס בכל מדינה ומדינה את חובתך לשלם מס באותה מדינה ו/או לגבי אותה הכנסה תבדוק את עצם החבות במס ואם הינך זכאי לפטור כלשהו ממס לפי הדין הפנימי של כל מדינה ולפי אמנות המס בין המדינות.
אחרת, הינך עלול למצוא את עצמך חייב במס במדינה אחרת על אותה הכנסה שמסרבת לתת לך זיכוי מהמס שהתנדבת לשלם בישראל או בחו"ל. מקרים כאלה שכיחים גם לגבי הגירה או רילוקיישן למדינת אמנה. על כן, לפני שתקבל החלטה שאתה “תושב” של מדינה כזו או האחרת ו/או כי אתה חייב במס על הכנסה מסויימת במדינה כזו או האחרת – תתייעץ בטרם תמצא עצמך משלם פעמיים מס ללא אפשרות זיכוי.
כלל שישי- תוודא ביצוע הפעלות שיש לבצע כתושב ישראל לפני ניתוק התושבות:
ישנן מספר פעולות ותכנוני מס שלא ניתן לבצעם אלא לפני שינוי הסטטוס (היינו- לפני המעבר לחו”ל). למשל תכנון מס הכרוך במימוש נכסים או משיכת חסכונות וקרנות ההשתלמות או מימוש אופציות ניתן לביצוע רק לפני המעבר וההפיכה לתושב של מדינה זרה לצרכי מס. כנ”ל לגבי מימוש נכסי נדל”ן שלעיתים חשוב לבצע לפני ניתוק התושבות הישראלית. על כן, לפני שינוי הסטטוס תתייעץ ותתכנן מהלכיך עם מומחים בעניין
כלל שביעי– תצטייד בחוות דעת משפטית לגבי ניתוק התושבות שלך:
אל תחליט לבד שאינך תושב ישראל לצרכי מס. אל תקבל החלטה לא להגיש דוחות מס בישראל לבד- גם אם אתה עוזב את המדינה ומתחיל לגור בחו”ל דרך קבע. אל תקבל לבד את ההחלטה שלא להגיש דוחות מס בישראל בשל “ניתוק” התושבות בישראלית שלך לצרכי מס או ביטוח לאומי. החלטה כזו אינה פשוטה ותלויה במספר רב של פרמטרים ושיקול דעת ומחייבת הבנה של הדין בישראל, של הדין במדינה אליה עברת והבנה של אמנת המס בין שתי המדינות. מה גם שלעמדת רשות המס אין אפשרות לנתק התושבות בשלוש השנים הראשונות אם ההגירה הייתה למדינת אמנה או ארבע למדינה שאינה מדינת אמנה (כגון אוסטרליה, קולומביה, מקסיקו וניו זילנד). החלטה זו מסוכנת וגובלת במעשים פליליים. לאחרונה התפרסם המקרה של הדוגמנית של בר רפאלי שטענה שהיא נמנעה מגשת דוחות מס בישראל מאחר ואינה תושבת ישראל. חוקרי מס הכנסה חקרו אותה והיא השתחררה רק בתנאים מגבילים. תתייעץ ואף תקבל חוות דעת משפטית שיכולה לספק לך הגנה.
כלל שמיני – תנצל את המעבר לתכנון מס כולל בכדי להפחית את המס האפקטיבי:
המעבר שלך לחו”ל עשוי להיות הזדמנות לנקוט בתכנוני מס, פשוטים או מורכבים, שמאפשרים לך להימנע מתשלום מס כחוק בישראל ובחו”ל ולהפחית בכך את חובת תשלום המס הכולל. כמו כן, המעבר עשוי להוות הזדמנות להפחית את המס כחוק לא רק לגבי רווחיך מחוץ לישראל אלא גם בתוך ישראל. אל תפספס הזדמנות זו. יש גם לשקול תכנוני מס שמאפשרים לך ליהנות מהטבות המס שמוענקות לתושבים שחוזרים לישראל.
טארק בשיר- שותף, מומחה למסוי בינלאומי, הגירה ורילוקיישן.