מועד הדיווח החדש לרשויות המס מתקרב במהירות! האם אתה ערוך לכך?

 

פנה אלינו עוד היום לשיחה לא מחייבת ב 03-6121919

צור קשר

מסי עזבון וירושה – מלכודת המס שישראלים רבים אשר יורדים מהארץ או משקיעים בחו"ל שוכחים

ישראלים אשר יורדים מהארץ ומהגרים למדינות אחרות וישראלים אשר משקיעים בנכסי נדל"ן, חשבונות בנק או מניות במדינות אחרות נוהגים לשכוח מס קריטי וגבוה העלול לחול עליהם ו/או על השקעותיהם בחו"ל שהוא המס שנקרא מס ירושה או מס עזבון (ובאנגלית Estate tax  /Inheritance tax  ).

מסים אלה הינם שגורים פחות, מדוברים פחות ואינם מובנים לאותם ישראלים דבר שמשכיח אותם בדרך כלל- אם כי בפועל מהווים הם מלכודת מס איומה שעלולה לתפוס מתנות וירושות שהם מעבירים או נותנים.

האבסורד הוא שמסים אלה מקובלים ונפוצים מאד במדינות מערביות רבות אשר נחשבות כיעדים נפוצים להגירה או להשקעה כך שהמשך ההתעלמות מהם אינה מובנת והם בדרך כלל "מתפוצצים" לאחר קרות אירוע של מוות (שעלול להיות אירוע פתאומי) או קבלת מתנה ללא כל אפשרות להיערכות מקדימה.

הבעיה הנוספת היא שמסים אלה אינם "נפתרים" במקרים רבים על ידי אמנות המס של מדינת ישראל כך שהישראלים נותרים ללא הגנה כלשהי מצד אותן אמנות.

לצורך הבהרת התמונה נתייחס להלן לדוגמא ליעד נפוץ ואהוד להגירה ורילקויישן על ישראלים – והוא גרמניה. אך יעד זה נבחר כדוגמא בלבד. ביעדי הגירה ורילוקיישן  או השקעה רבים נוספים מוטלים מס ירושה או מסי עזבון על מי שמהגר אליהם (אף זמנית) או משקיע בהם כגון ארה"ב הגדולה ואנגליה למשל.

לצורך הבהרת התמונה נתייחס לשלושה מקרים שונים:

מקרה ראשון–השקעה בגרמניה: אהרון הינו בן 60 שגר בישראל. בשנת 2015 השקיע אהרון בנדל"ן מניב בגרמניה בשווי של 2 מיליון $.בשנת 2017 הלך  אהרון לעולמו והוריש נכסיו בישראל ובגרמניה לבתו היחידה (רונית) שגרה עם בעלה בישראל. נשאלת השאלה האם רונית (שגרה בישראל בכלל) אמורה לשלם מס על הירושה שקיבלה מאביה (ששגם הוא גר בישראל עד מותו) על הנכסים שהוא הותיר אחריו בגרמניה ואף בישראל!? היינו, האם ההשקעה של ישראלים בגרמניה כפופה למס ירושה שם?!

מקרה שני – קבלת ירושה (נכסים בישראל) בעת המגורים בגרמניה: יוסי צעיר ישראלי שעבר לגור בגרמניה. לאחר חמש שנות מגורים בגרמניה נפטר אביו של יוסי ) שגר בישראל) והוריש לו מניות בחברה ישראלית בשווי של מיליון $. נשאלת השאלה האם יוסי אמור לשלם מס על הירושה שקיבל נכסים בישראל בירושה מאביו שגר בישראל!.

מקרה שלישי – פטירת המוריש כשהוא גר בגרמניה: רוני הינו בן 40, ישראלי לשעבר ואשר עבר לגור בגרמניה לפני שבע שנים. רוני הלך לעולמו והוריש נכסיו בישראל ובגרמניה לבנו היחיד (חיים) שגר בישראל. נשאלת השאלה האם חיים (שגר בישראל בכלל) אמור לשלם מס על הירושה שקיבל מאביו שכללה נכסים בישראל ובגרמניה!?

תופתעו (או לא) – כמעט על כלל השאלות לעיל יש לענות בחיוב. היינו, מוטל מס ירושה בגרמניה על שווי כלל הנכסים המתקבלים בירושה.

רקע כללי לגבי מס ירושה בגרמניה לגבי מי שעושה הגירה לגרמניה או משקיע בגרמניה:

הדין הגרמני מטיל (בהיעדר אמנת מס רלוונטית – ועם ישראל אין אמנה כזו) מס ירושה בשיעור שנע בין 7% – 50%    ( תלוי בקרבה המשפחתית ובשווי הנכסים) בכל אחד משני המקרים האלה:

(1)  על קבלת או הורשת נכסים שנמצאים בגרמניה לרבות עסקים, מניות ונכסי נדל"ן בגרמניה (למעט חשבונות בבנקים גרמנים. מס זה חל גם אם המוריש וגם היורש אינם גרים בגרמניה בעת הפטירה. היינו, המס, מוטל על עצם ההשקעה בגרמניה.

(2)  על כלל הנכסים ברחבי העולם (לרבות בישראל) באם המוריש או היורש נחשב כ"תושב קבע" בגרמניה בעת הפטירה.

חוקי המס בגרמניה מטילים חובת דיווח מיידית על הירושה (והתחמקות מכך מהווה אירוע פלילי בנוסף לקנסות שאפשר להטיל). יתרה מכך, דיני המס בגרמניה יוצרים אירוע המס מיידית עם הפטירה ולא בעת קבלת הנכס בפועל בידי היורשים!. הזוי? כן. אך זה המצב החוקי הקיים בגרמניה ובמדינות רבות אחרות שמהוות יעד להגירה או רילוקיישן.

יצויין בנוסף כי הדין הגרמני מעניק מספר הקלות ופטורים ממס זה שהעיקריים בהם הוא הפטור המוענק לנכסים עד תקרה של 400 אלף יורו ולדירת המגורים המועברת לבן הזוג של הנפטר למגוריו.

חשוב להדגיש כי תכנוני מס ידועים הכרוכים בהקמת נאמנויות זרות להתחמקות ממס זה הוגבלו מאש  על ידי המחוקק הגרמני בשנת 2012- כך שגם פרצה זו כבר אינה משמעותית. אם כי עדיין אפשר להיעזר במנגנון מס שנקרא FOUNDATION.

יישום הכללים על המקרים שלנו לעיל:

נשוב לשלושת המקרים לעיל וננתחם על סמך הכללים שצויינו לעיל:

מקרה ראשון : למרות שאהרון ורונית אינם גרים בגרמניה כלל עדיין רונית צריכה לדווח ולשלם מס ירושה בגרמניה על שווי הנכסים בגרמניה שנרכשו על ידי אביה המנוח – כפוף לפטור של 400 אלף יורו!.

מקרה שני: למרות שאביו של יוסי היה תושב ישראל ונפטר בישראל (ואולי מעולם לא ביקר באדמת גרמניה) עדיין יצטרך יוסי לשלם מס בגרמניה על הירושה שקיבל מאביו המנוח הן בקשר לנכסיו בישראל, הן בקשר לנכסיו בגרמניה והן בקשר לנכסיו בכל מקום אחר בעולם- בכפוף לפטור האמור לעיל ופטורים ספציפיים הקבועים בחוק.

מקרה שלישי –  מאחר ורוני היה תושב קבע בגרמניה בעת פטירתו אז כלל יורשיו (לרבות אלה שגרים בישראל) יצטרכו לשלם מס ירושה בגרמניה על הירושה שקיבלו הן בקשר לנכסיו בישראל, הן בקשר לנכסיו בגרמניה והן בקשר לנכסיו בכל מקום בעולם- בכפוף לפטור האמור לעיל ופטורים ספציפיים הקבועים בחוק.

 ניתן לפנות אלינו לשיחה לא מחייבת לקבלת יעוץ או להצעת פתרונות למלכודת זו הקשורה למס ירושה או עזבון בשל השקעה או הגירה במדינה בה מוטל ירושה (לרבות: ארה"ב, גרמניה ואנגליה).

 

  • המחבר – עורך דין ורואה חשבון טארק בשיר, מומחה למסוי בינלאומי ורילקוישן- שותף בפירמה.

יש לך שאלה ? רוצה לתאם שיחת התייעצות?

צור קשר במספר 03-6121919 או מלא פרטיך בטופס זה ונשוב אליך בהקדם

[contact-form-7 id="2183" title="טופס קשר 2"]