פסק דין חדש אשר קבע כי ישראלי שעשה רילוקיישן לחו"ל הינו תושב ישראל החייב במס בשיעור של 50% על רווחיו מחו"ל

ישראלים שעשו רילוקיישן לחו"ל וירדו מהארץ שימו לב:

פסק דין חדש של בית המשפט המחוזי בתל אביב שפורסם לפני מספר ימים אחדים עלול להקשות עליכם עוד יותר, שכולנו מסכימים שממילא אתם נתקלים בשאלות והתלבטויות מס וביטוח לאומי לא פשוטות לגבי הצורך בדיווח על ההכנסות בישראל והחשיפה למס כפול – הן במדינה בה אתם גרים והן בישראל. במאמר זה נסקור את העובדות, הטענות של המערער ושל רשות המס ואת פסיקת בית המשפט. בסוף ניתן לכם כמה טיפים המלצות חשובות.

פסק הדין החדש בעניין אמית אמשקיוילי דן במקרה של ישראלי אשר עשה רילוקיישן, ירד מהארץ לטענתו ועבר לגור בחו"ל כשכבר מגיל צעיר (כשהיה בשנות העשרים לחייו) העביר תקופות ממושכות בחו"ל. אותו מערער בשם אמית אמשיקשוילי השקיע חלק ניכר מזמנו לשחק במשחקי הימורים למיניהם מהם הרוויח בצורה יפה (פסק דין ע"מ 19898-0313 אמית רפי אמשיקשוילי נגד פקיד שומה).

עובדות פסק הדין:

  1. הנישום הינו ישראלי, רווק אשר נולד בישראל.

  2. בשנת 2002 עשר הנישום רילוקיישן לחו"ל ושהה בעיקר בארה"ב אך גם במדינות אחרות.

  3. המשפחה שלו (אחיו והוריו) גרים בישראל.

  4. בשנת 2002 שהה המערער בישראל 241 ימים, בשנת 2003 168 ימים, בשנת 2004, 157 ימים, בשנת 2005 87 ימים, בשנת 2006 173 ימים, בשנת 2007 30 ימים, בשנת 2008 177 ימים, בשנת 2009 203 ימים, בשנת 163 ימים.

    ירידה מהארץ

    רילוקיישן

  5. הנישום לא החזיק דירה בישראל ובביקוריו לאחר הירידה מהארץ הוא גר אצל הוריו.

  6. בחו"ל גר הנישום בדירות שהעמידו לרשותו חברים.

  7. הנישום לא שילם ביטוח לאומי וקופות חולים בישראל לאחר הרילוקיישן.

  8. לא היו לו רכבים בישראל ובחו"ל.

  9. לנישום היו נכסים בישראל בבעלות משותפת עם בני משפחתו ומגרש הוא רכש בשנת 2007

  10. המערער רכש דירה בקנדה.

  11. המערער לא היה חבר בארגונים בישראל והיה מנוי במכון כושר בחו"ל.

רשויות המס טענו את הטענות שלהלן:

  1. אותו אדם נחשב כתושב ישראל בכל שנה ושנה למרות שהייתו הממושכת בחו"ל ולמרות שהוא חשב שהוא תושב חוץ. על כן, לטענתם אותו אדם חייב היה במס על כל רווחיו גם בחו"ל והיה צריך להגיש דוחות מס שנתיים בישראל. וגם אם היה תושב זר אז אינו זכאי לפטור של תושב חוזר ותיק בשים לב שבשנת 2007 הנישום היה ישראלי לכל דבר ועניין (למרות שהוא שהה בישראל באותה שנה 30 ימים בלבד).

  2. מאחר ואותו אדם מסווג כישראלי לצרכי מס אז יש לחייב אותו במס על רווחיו מהימורים בחו"ל.

  3. הפעילות מהימורים הגיעה לרמה שאפשר לסווג אותה כעסק של אותו אדם ועל כן יש לחייבה במס בישראל בצורה מלאה (מס שמגיע עד 50%). יודגש כי פסק הדין לא התייחס לחובות ביטוח לאומי אך אין ספק שזה השלב הבא מולו אותו אדם.

  4. פקיד השומה המשיך וטען כי מאחר והמדובר בעסק ממש אז אותו אדם היה  חייב לנהל פנקסי חשבונות, ומשלא עשה כן אז יש להגדיל את שיעור המס החָל עליו בעוד 10% מההכנסה החייבת, לפי סעיף 191ב לפקודה.

  5. אין אפשרות גם לקבל זיכוי של המס האמריקאי ששולם (נוכה במקור) כנגד המס הישראלי שחל על סמך אישור של גורם פרטי שארגן ההימורים וכי לצורך קבלת הזיכוי חובה להציג אישור מרשויות המס האמריקאיים.

טענות המערער:

מנגד טען המערער כי תושבות המס שלו נותקה מישראל כבר בשנת 2002. ולפיכך, הוא לא נחשב כישראלי החל משנת 2002 ואין אפשרות לחייב אותו במס על רווחיו מהימורים בחו"ל. המערער טען כי מרכז חייו עבר לחו"ל ועל-כן הוא אינו חייב כלל במס בישראל לגבי רווחיו מחו"ל לרבות מהימורים.

המערער המשיך וטען לחלופין כי הוא היה תושב חוץ שחזר לישראל בשנת 2007. לאחר החזרה יש לסווג אותו כתושב חוזר ותיק שזכאי לפטור ממס במשך 10 שנים כל רווחיו מחו"ל לפי סעיף 14 לפקודת מס הכנסה.

בית-המשפט המחוזי בתל-אביב דחה הערעור וקבע כי:

  1. תחושתו הסובייקטיבית של המערער כי הוא תושב חוץ אינה מספיקה ועליו להוכיח זאת בפועל במסמכים ועבודות.

  2. המערער לא הצליח לנתק את התושבות מס שלו מישראל והוא עדיין נחשב כתושב ישראל לצרכי מס לאורך כל השנים וזאת מפני שמרכז חייו נותר בישראל.  בשנת 2007 המערער נחשב לישראלי למרות שהוא שהה בה 30 ימים בלבד.

  3. על כן המערער גם אינו זכאי להטבות ופטור ממס שמוענק לתושב חוזר ותיק.

  4. בית המשפט סיווג את הרווחים מהימורים כרווחים שהגיעו לדרגה של עסק ועל כן הם חייבים במס מלא בשיעורים שמגיעים ל כ 50% (עם חשיפה גם לביטוח לאומי מלא)

  5. לעניין השאלה האם אפשר לקבל זיכוי של המס האמריקאי ששולם (נוכה במקור) כנגד המס הישראלי שחל על סמך אישור של גורם פרטי שארגן ההימורים או שיש צורך  להביא אישור מרשויות המס האמריקאיים -ולא פחות מזה קבע בית המשפט עקרונית כי ניתן להסתפק באישור שהמציא ארגון ארגן את הטורניר וניכה את המס במקור ואין חובה חוקית להמציא אישור בעניין זה מרשויות המס בארה"ב.

אז מה לעשות?:

אל תתעלמו מהמס הישראלי. תתכוננו למקרה שבו תחזרו לישראל או למקרה שרשויות המס בישראל יטענו שהייתם צריכים לדווח בישראל על הכנסותיכם בחו"ל ולשלם מס ואף ביטוח לאומי מלא. תשפרו את מצבכם ותנתקו כל זיקה אפשרית עם ישראל ובהקדם. אל תשלמו ביטוח לאומי אלא משיקולים ממש דוחקים. תקבלו חוות דעת משפטית שעל בסיסה תפעלו ותתכננו את המהלכים שלכם. חוות דעת כזו תעזור לכם לא רק לתכנן נכון את המהלכים ואת הטענות שלכם. אלא תעזור לכם גם להתמודד עם טענה פלילית חס ושלום מצד רשויות המס שהעלמתם מס ולא דיווחתם לישראל. לא לשכוח שעבר תיקון חוק חדש (תיקון 223 לפקודת מס הכנסה) שעלול להטיל עליכם חובת דיווח אם עזבתם את המדינה – להרחבה בעניין החוק החדש לחץ כאן.

ולבסוף, תתכוננו ליום סגריר בו יקבע שהייתם ישראלים לצרכי מס גם כששהיתם בחו"ל. על כן, תשמרו על כל מסמך וכל הוצאה שלכם – כולל מסמך שמעיד על תשלום מס בחו"ל, הוצאות מחיה, חינוך ילדים, טיסות, דמי שכירות- כלל ההוצאות האלה עשויות להפחית דרסטית את המס שחל- אם יקבע שאתם חייבים במס.

לעזרה ויעוץ פנו אלינו.

יש לך שאלה ? רוצה לתאם שיחת התייעצות?

צור קשר במספר 03-6121919 או מלא פרטיך בטופס זה ונשוב אליך בהקדם

[contact-form-7 id="2182" title="טופס יצירת קשר 1"]