יורד מהארץ! -שים לב, תיקון חוק חדש שמטיל חובות דיווח לרשויות המס
לינק למאמר שפורסם על ידי עו"ד ורו"ח טארק בשיר – שותף בפירמה לגבי רילוקיישין לחו"ל שפורסם בעלונדון.נט. המאמר מתייחס לאנגליה אך הוא רלוונטי לכל מי שעשה רילוקיישן לכל מדינה אחרת באותה מידה – לחץ כאן לקריאת המאמר.
עושה רילוקיישן? רשויות המס והביטוח הלאומי בעקבותיך
עזבת את הארץ ועברת לגור בחו"ל? לבד או עם המשפחה? רשויות המס והביטוח לאומי עלולות עדיין לסווג אותך כתושב ישראל ולחייבך במס ובביטוח לאומי גם לגבי הכנסותיך מחוץ לישראל ובמידה שלא תדווח עשויים מס הכנסה וביטוח לאומי להטיל עליך קנסות ואף להאשים אותך בפלילים.
לאחרונה הוקשחה ההתייחסות ליורדים מארץ כשעבר תיקון חוק שנכנס לתוקפו החל משנת 2016 המחייב ישראלים אשר גרים בחו"ל ואינם מגישים דוחות מס בישראל, לדווח לרשויות המס על המעבר לחו"ל, בצרוף נימוקים עובדתיים ומשפטיים שיש בהם לתמוך בטענה שניתקת את תושבותך לצרכי מס מישראל. הוראה חדשה זו חלה עליך במידה ששהית בארץ בשנת מס מסוימת מעל ל- 183 ימים או מעל 30 ימים בשנה מסוימת ובסה"כ 425 ימים בשלוש השנים האחרונות (אז מתקיימת חזקת הימים לפיה הינך ישראלי לצרכי מס – חזקה שעדיין אפשר לסתור על ידי עובדות ומסמכים) . תיקון החוק נועד להדק את הפיקוח של רשויות המס על יורדים מהארץ ולשים אותם מעל הרדאר, על כל המשתמע מכך. על כן, מומלץ לספור ימי השהות שלך בישראל מדי שנה ולהימנע מנוכחות מעל לאותן תקופות, כשלצורך זה מומלץ להיות על הצד הבטוח ולספור יום הנחיתה ויום העזיבה כימים בישראל.
במידה שלא שהית בארץ בשנת מס מעל למספר הימים לעיל אז החוק החדש לא יחול עליך וסיכוייך להימנע מתשלום מס בישראל כחוק על רווחיך בחו"ל עולים ובלבד שהצלחת להראות שמרכז חייך עבר לחו"ל.
למעשה, היעדר תכנון צעדיך עלול להוביל לכך כי מלוא המס והביטוח לאומי על הרווח שנצבר במהלך העבודה בחו"ל ישולם בסופו של דבר לרשויות בישראל. הבעיה יכולה להחמיר אם שילמת מס במדינה אחרת בטענה שאתה תושב בה ויתברר בדיעבד שאתה תושב ישראל- כך שכפל מס עלול להיות מוטל בשתי מדינות.
בין תכנון לתחמון חשבת שעצם המעבר לחו"ל מנתק את התושבות שלך בישראל ויפטור אותך ממס בישראל, אז הדברים אינם כה פשוטים. החוק הישראלי ומרבית אמנות המס עליהם חתומה מדינת ישראל קובעים כי אדם שגר בחו"ל יחשב לישראלי לצרכי מס בישראל אם מרכז חייו נמצא בישראל כשלצורך בדיקה זה יש לקחת בחשבון מספר רב של פרמטרים וביניהם: מספר ימי השהייה בישראל, מיקום בני המשפחה, היקף הנכסים בישראל ובחו"ל, מקום ההכנסה, דירת המגורים, חשבונות בנק, תשלומי ביטוח לאומי, רכבים ואף חברות בארגונים מקומיים וישראלים.
כמובן שההכרעה בשאלה אינה מלאכה פשוטה ונתונה לשיקול דעת משפטי מורכב. אך באם האדם יסווג כישראלי לצרכי מס ו/או ביטוח לאומי, אזי יהיה עליו לשלם מס וביטוח לאומי מלאים על כלל הכנסותיו הן בישראל והן בחו"ל ולהגיש דוחות בהתאם. ישראלים שימנעו מכך ללא הצדקה, חשופים לא רק לתשלום החובות רטרואקטיבית אלא גם לקנסות ואף להרשעה פלילית. המקרה של הדוגמנית בר רפאלי שעלה לכותרות לאחרונה מהווה רק דוגמא לחשיפה לחקירה מצד רשויות המס במקרים דומים כשרשות המסים טענה שהיא תושבת ישראל למרות הצהרתה כוזבת, לטענתם, לגבי מגוריה. אפשר לחלוק על קביעת הרשויות
אחת הדרכים להפחית את רמת הסיכון היא להיוועץ עם מומחים בדבר ניתוק התושבות ואף להצטייד בחוות דעת משפטית שתבסס את טענתך שאינך ישראלי לצרכי מס לאחר המעבר לחו"ל ולבסס אי הגשת דוחות המס עליה.
כמובן שרשויות המס אינן ששות לקבל טענות של ניתוק תושבות ואף טוענות לעיתים קרובות שניתוק התושבות הינו תהליך ארוך, שאינו מתרחש בסמוך לעזיבה ואינו מתרחש כתוצאה ממגורים קצרים יחסית בחו"ל, כשמנגד בתי המשפט דווקא הכירו בניתוק התושבות גם לאחר תקופות קצרות יחסית.
כך למשל בפסק דין של בית המשפט העליון בעניין אריה גונן- שם נקבע כי המערער הצליח לנתק את תושבותו למרות שהות קצרה בת שנה וחצי בארה"ב או פסק דין בענין ספיר שם הוכר אדם כתושב חוץ למרות שהיית משפחתו בישראל וביקוריו התכופים בישראל.
גם במקרה של יעל צור קבע בית המשפט שניתן לנתק תושבות גם אם המעבר לחו"ל נעשה מטעם ולבקשת המעסיק הישראלי וגם אם הרילוקיישן נקבע לתקופה שהוגדרה מראש .
התמונה מורכבת לכם? צודקים. רק עיון בפסקי הדין ובהיקף הדיונים מול רשויות המס בשאלה זו מחדד את מורכבות התמונה ועל כן הזהירות נדרשת.
עובר לחו"ל- מה צריך לעשות
אם אתם עוברים לגור בחו"ל, אז יש לנתק בדרך כלל את הזיקות לישראל בצורה המקסימלית האפשרית ובהקדם האפשרי. כך למשל אם אתה מחזיק בדירה בישראל עדיף למכור אותה ולמצער להשכיר אותה לתקופה ארוכה ומנגד לרכוש דירה בחו"ל ולפחות לשכור דירה לתקופה ארוכה. יש לשמור על כלל המסמכים שמוכיחים את טענותיך. בהיעדר מסמכים הופכת משימת הוכחת טענותיך לקשה. מומלץ להצטייד בחוות דעת משפטית לגבי ניתוק התושבות עליה תבוסס עמדתך להימנע מהגשת דוחות ולפיה תערוך את הדוח הצפוי לפי החוק החדש- ככל שיחול עליך.
יש לקבל יעוץ נכון גם לגבי דיני המס שחלים במדינה המארחת בכדי להימנע מתחולת מס גבוה יותר מבעבר ומהטלת מס כפול בשתי המדינות.
לבסוף, תזכור שבכל מקרה יש להתכונן ליום סגריר בו יוכח שהייתה תושב ישראל לאורך תקופת שהייתך בחו"ל כך שבנוסף לחוות הדעת המשפטית מומלץ לשמור על כלל ההוצאות הקשורות למגוריך, לתשלום המס במדינות זרות, לעלויות הטיסות וחינוך ילדיך בחו"ל בשים לב שהוצאות אלה עשויות להיות מוכרות בישראל ולהפחית את תשלום המס בישראל.
בדיקת התושבות לצרכי מס וסימולציה לתחולת חזקות התושבות עליך
חישוב ימי נוכחות מותרים בישראל
קבלת טיפים והתראות חשובים הרלוונטיים לך
עדכונים שוטפים והסברים מפורטים
מס יציאה
כניסה לחשבון שלך
רישום משתמש חדש (ללא עלות)
"מיסוי בינלאומי ליחידים"
טארק בשיר -עו"ד ורו"ח (שותף)
הספר יצא לאור בחודש יוני 2021 על ידי חברת רילוטקס בע"מ (RELOTAX LTD) והוא מתפרס על פני 715 עמודים. הספר כולל ניתוח מעמיק של כלל הסוגיות הקשורות למיסוי בינלאומי ליחידים המהגרים או עושים רילוקיישן לחו"ל, לתושבים חוזרים, לישראלים המפיקים הכנסות בחו"ל, לחוקרים וסטודנטים, לנוודים דיגטליים, למיסוי מניות/אופציות בידי עובדי רילוקיישן, למס יציאה ועוד .